Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: Στις Σπέτσες για τη γιορτή της Αρμάτας!

Τριήμερο στις Σπέτσες για τη γιορτή της Αρμάτας!
ShareΛάμψη, ζωντάνια και ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνουν και φέτος οι ξεχωριστές εκδηλώσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει στο πανέμορφο νησί των Σπετσών στο πλαίσιο του εορτασμού της περίφημης Αρμάτας και θα διαρκέσει ως τις 14 Σεπτεμβρίου.
 
Με ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της αρχής του φθινοπώρου, οι Σπέτσες υποδέχονται πλήθος κόσμου, που κατακλύζει κάθε χρόνο το νησί για να ζήσει από κοντά το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, που δεν είναι άλλο από την αναπαράσταση της πυρπόλησης του ομοιώματος της τούρκικης ναυαρχίδας.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους, μια από τις σημαντικότερες της επανάστασης του 1821, που επιτεύχθηκε χάρη στην πράξη γενναιότητας του Σπετσιώτη Καπετάνιου Κοσμά Μπαρμπάτση, ο οποίος την κρίσιμη στιγμή του αγώνα κατάφερε να εισέλθει στο κέντρο του τουρκικού σχηματισμού και να πυρπολήσει την τούρκικη ναυαρχίδα.
Η ηρωική αυτή πράξη οδήγησε στην υποχώρηση του τουρκικού στόλου από τον Αργολικό κόλπο. Σε ανάμνηση αυτού του ιστορικού γεγονότος, οι Σπετσιώτες έχτισαν την εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας, στην περιοχή του φάρου των Σπετσών.

Κάθε χρόνο από το 1931 το νησί των Σπετσών τιμά τον ηρωισμό και αναβιώνει την ιστορική μάχη με δραματοποιήσεις της νίκης και το κάψιμο της Αρμάτας.
Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που έρχονται στις Σπέτσες για να δουν από κοντά το μαγευτικό θέαμα. Κάτω από το φως των αστεριών, η επιβλητική φωνή του αφηγητή μεταφέρει τους παρευρισκόμενους στο ηρωικό βράδυ του Σεπτέμβρη του 1822, που σφράγισε την ιστορία των Σπετσών.

Το λιμάνι γεμίζει με ελληνικά και τούρκικα καράβια και η ναυμαχία ξεκινά. Οι καπνοί και οι εκρήξεις γίνονται ένα με τις χαρμόσυνες σειρήνες των πλοίων που δίνουν το σύνθημα για την κορύφωση της γιορτής.

Ο ενθουσιασμός του κόσμου και τα χειροκροτήματα δίνουν στην ατμόσφαιρα μια μοναδική διάσταση και δεκάδες βεγγαλικά κάνουν τη νύχτα μέρα σε ένα μοναδικό θέαμα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι επισκέπτες του νησιού έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, παραδοσιακούς χορούς, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις τέχνης και διάφορες ακόμα εκδηλώσεις.

Μια βόλτα στις Σπέτσες


Ιδανικός προορισμός ακόμα και για αποδράσεις του σαββατοκύριακού, οι Σπέτσες με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα τους και τις αμέτρητες επιλογές διασκέδασης, αλλά και χαλάρωσης θα σας μαγέψουν.

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι η Ντάπια, με τη φημισμένη πλατεία, που θα γίνει η αφετηρία των περιηγήσεων σας.

Το εντυπωσιακό άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, που αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο δεσπόζει στην πλατεία Ποσειδωνίου, όπου βρίσκεται και το ιστορικό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο» κτίσμα των αρχών του περασμένου αιώνα, με την εξαίσια αρχιτεκτονική και τους θαυμάσια διακοσμημένους χώρους.

Περπατήστε στα φιλόξενα δρομάκια του οικισμού και θαυμάστε την ιδαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική στα νεοκλασικά σπίτια με τις βοτσαλωτές αυλές, γεμάτες πολύχρωμα μυρωδάτα λουλούδια και πανέμορφα μπαλκόνια.
Η βόλτα με τα πόδια είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το νησί, στο οποίο απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και οι μετακινήσεις γίνονται με μοτοσικλέτες, ταξί και ποδήλατα ή τις παραδοσιακές άμαξες.
Στην άκρη του λιμανιού θα βρείτε πολλές από αυτές και η βόλτα με άμαξα από τον παραλιακό δρόμο προς το παλιό λιμάνι θα σας μείνει αξέχαστη.

Λίγα λεπτά μακριά από τη Ντάπια θα δείτε το νεοκλασικό αρχοντικό του ευεργέτη των Σπετσών Σωτήριου Ανάργυρου, που χτίστηκε τον 18ο αι.

Λίγο πιο κάτω και το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, που που λειτουργεί και ως μουσείο, στην πλατεία Πευκάκια. Αξίζει να θαυμάσετε το υπέροχο σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα και να δείτε τα προσωπικά αντικείμενα και ιστορικά κειμήλια, που συνδέονται με τη δράση της.

Επισκεφθείτε το αρχοντικό – μουσείο του Χατζηγιάννη Μέξη, του πρώτου κυβερνήτη του νησιού και καταλήξτε στην πλατεία Ρολογιού για φαγητό όλες τις ώρες της ημέρας.

Παίρνοντας το δρόμο για το παλιό λιμάνι, θα εντυπωσιαστείτε από τα καπετανόσπιτα σκαρφαλωμένα σε σημεία ψηλότερα από τον παραδοσιακό πέτρινο δρόμο, με τους όμορφους κήπους, όπου κυριαρχούν τα περίτεχνα πέτρινα σχέδια, ενώ θα περάσετε και από τον ναό του Αγίου Νικολάου, στο καμπαναριό του οποίου υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης του 1821.

Το παλιό λιμάνι είναι ένα ακόμα σημείο που θα κερδίσει το ενδιαφέρον σας, μέρα και νύχτα, με τα εστιατόρια που προσφέρουν φρέσκα ψάρια και τα μπαράκια, για διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Επισκεφθείτε φέτος τον Σεπτέμβριο τις Σπέτσες και "ταξιδέψτε" στην ένδοξη ιστορία του νησιού απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τις μοναδικές ομορφιές και τη γαστρονομία του!

news.gr